Welcome to Refugeeum
This website is available in 7 different languages!
Please choose your prefered language for the best experience.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we’ll assume that you are fine to receive cookies on this website.

Kujtime shqetesuese

Shume njerez qe kane qene deshmitare te dhunes apo kane perjetuar vete dhune mund ta perjetojne ngjarjen perseri ne forme te kujtimeve, vegimeve ditore ose enderrave te keqia. Ne i quajme keto flashbacks. Keto episode ndodhin pa ndonje aktivizues te jashtem dhe shpesh jane te lidhura me pamje te renda, me erera dhe me ndjesi fizike. Te prekurve i duket sikur kane humbur kontrollin mbi veten dhe ndihen peng te kujtimeve. Kjo mund te sjelli ne humbjen e besimit ne vetevete. Per pasoje izolohen dhe rralle here largohen nga mjedisi i njohur. Me kalimin e kohes ndihen me te vetmuar, te frikesuar dhe te deshperuar. Per rrjedhoje nje reagim fizik normal kthehet me kalimin e kohes ne nje shqetesim te rend. Sidomos femijet e vegjel dhe adolishentet i perjetojne shqetesimet shpesh gjate nates ne formen e endrrave te keqia. Per te perpunuar perjetimet e renda eshte e rendesishme t´i sistemoni kujtimet me vemendje. Per kete ka mjete ndihmese.

 

More languages

Visitor map