Welcome to Refugeeum
This website is available in 7 different languages!
Please choose your prefered language for the best experience.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we’ll assume that you are fine to receive cookies on this website.

Gjumi i shendetshem

Gjumi eshte nje funksion i rendesishem per shedentin fizik dhe emocional. Nje regjim gjumi i shendetshem eshte nje veti qe mund te pervetsohet. Ekzistojne tre rregulla te rendesishme per nje gjume te shendetshem:

  1. Te shtriheni cdo nate ne te njeten ore per te fjetur gjume. Ne kete menyre trajnoni trupin tuaj per te qene gati per fazen e gjumit.
  2. Te pervetsoni nje ritual te shkurter perpara se te shtriheni per te fjetur si pshmb. (te pini caj, te lexoni ose te degjoni muzik).
  3. Nese zgjoheni gjate nates dhe nuk iu ze dot gjumi perseri merruni me dicka te thjeshte dhe te qete (si pshmb. te lexoni, te degjoni muzik me kufje). Shtrihuni perseri vetem nese vini re se jeni te lodhur.

Githeashtu ekzistojne gjera, qe do benit mire t´i shmangni ne menyre, qe te beni nje gjume te shendetshem.

  1. Te flini gjate dites per te kompesuar mungesen e gjumit. Kjo e ben me te veshtire t´iu ze gjumi ne mbremje.
  2. Te shtriheni vetem ne oret e para te mengjesit sepse keni frike nga endrrat e keqia.
  3. Te konsumoni pije alkolike apo pije me kafeine ne sasi si pshmb. kafe, caj te zi, cola) perpara se te shtriheni per gjume.
  4. Te beni gjera direkt perpara gjumit, qe iu mbajne zgjuar (si pshmb. nje film me tension ose te merreni me celularin).
  5. Te merreni me probleme direkt perpara se te shtriheni apo gjate kohes qe jeni krevat. Per te bere nje gjume te mire duhet te ndiheni te relaxuar.
  6. Te kontrolloni vazhdimisht oren gjate kohes. qe jeni ne krevat per pare se sa kohe ka kaluar.

A ishin nje ndihmese informacionet?

More languages

Visitor map