Welcome to Refugeeum
This website is available in 7 different languages!
Please choose your prefered language for the best experience.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we’ll assume that you are fine to receive cookies on this website.

Mbi REFUGEEUM

Ne nje projekt jashte shkollor me bashkepunim te institutit te psikologjise te universitetit te Hamburgut (Prof. Yvonne Nestoriuc) dhe grupit te punes mbi studimin e emigrimit te institutit dhe poliklinikes per psikologjine mjeksore te klinikes universitare Hamburg-Eppendorf (Dr. Mike Mösko) u krijua ne dimrin e 2015/16 nje projekt vullnetar studentesh me teme „Keshillimi dhe mbeshtetje psikologjike per te arratisurit“ i cili vazhdon dhe ne veren 2016.

Projekti ka per qellim, qe studentet te mesojne te zhvillojne dhe te vlersojne mbi baza shkencore materiale, te cilat u vine ne ndihme refugjatve te prekur nga probleme psikologjike. Ne permbajte duhej te perpunoheshin materiale, qe sqarojne mbi semundjet psikologjike dhe mbi trajtimin e tyre ne praktike.

Nje rol te rendesishem luan edukimi psikologjik dhe promovimi i strategjive te vet ndihmes ne lidhje me situata te renda dhe traumatike ne kontekst te arratisjes, emigrimit dhe te jetes ne vendin e ri.

Ne nje proces diskutimi mbi praktikat me efektive dhe mbi rezulatatet aktuale shkencore u perpunua nje material mbi edukimin psikologjik dhe strategite e vet ndihmes per refugjatet. Studentet kane punuar te ndare ne 5 grupe te ndryshme me teme ( kujdesin shendetsor, informacionet ne lidhje simptomat dhe trajtimet, vlersimin, perkthimin dhe formatimin e materialit).

Materiali ne gjermainisht eshte zhvilluar ne nje proces shumeshkallesh me ndihmen e specialisteve te jashtem. Texti eshte perkthyer vullnetarisht pervec gjermanishtes ne gjate gjuhe te tjera.

Ne krijim e kesaj faqe interneti kane marre pjese dhe 14 Refugjate, te cilet ne fillim te 2016 kane marre pjese ne nje bllok Seminaresh dhe ne bashkepunim me studentet kane rishikuar dhe permiresuar materialin. Fale angazhimit te studenteve projekti zhvilloi nje dinamike shume pozitive. Pervec punes se studenteve projekti u mbeshtet vullnetarisht nga nje rradhe njerzish dhe firmash. Si pshmb. nga agjencia e reklamve SinnerSchrader e cila projektoi faslas faqen e internetit ne gjuhe te ndryshme.

Nga nje forografe profesionale Znj. Sabine Skiba e cila vuri falas ne dispozicion te faqes se internetit fotografi te njerzve me nje sfond origjine emigrimi ne Hamburg.

Nga Znj. Ina Pirk nje produzente filmash (www.die-wunderkinder.de), e cila do te prodhoje falas nje film per faqen e internetit.

Nga klubi “shendeti shpirteror” * Migrimi dhe arratisja * (www.segemi.org) ne Hamburg, i cili e ka mbeshtetur projektin qe ne fillesat e tij dhe pas perfundimit te seminarit do te merret me mbarevajtjen teknike dhe tematike te faqes se internetit

More languages

Visitor map